Sigur ai încercat cel puțin o dată să mânânci cu bețișoare. Fie că ai ales sushi, orez, ramen sau noodles. Dacă nu ți-a reușit, nu îți pierde speranța! Avem câteva sfaturi și trucuri pentru tine.
Dar înainte de a începe, hai să vedem de unde a pornit totul…
Legenda spune că împăratul pe nume Yu cel Mare, călătorind prin orașele țării sale, într-o zi, a rupt o crenguță dintr-un copac din apropiere, și l-a mai rupt în două părți și, cu ajutorul acestor bețișoare din lemn, și-a savurat prânzul.
Bineînțeles că aceasta este doar o legendă din secolele XXIII-XXII îhr, dar este o poveste frumoasă despre originea bețișoarelor pe post de tacâmuri.
Acum că știm asta, trecem mai departe și te încurajăm să testezi și să încerci mâncatul cu bețișoarele. Chiar dacă nu-ți iese din prima. Sau din a doua. Iar dacă nu reușești, poți mânca sushi direct cu mâna, mult mai bine decât cu furculița. Iar pentru restul preparatelor poți apela la tacâmurile obișnuite.
Cum ții bețișoarele? Iei bățul superior și îl ții ca pe un pix. Apoi iei bățul inferior și îl pui între degetul mijlociu și inelar. Se odihnește pe inelar și pe baza degetului mare și stă fix. După ce-ai învățat poziția amândurora, încearcă să-l miști pe cel superior folosind buricele degetului mare și arătătorului pentru a apuca mâncarea.
Alte sfaturi
- Bețișoarele se apucă pe la o treime de capăt (nu e frumos să le ții foarte aproape de varf);
- Mâncarea trebuie ținută ferm în timp ce e ridicată spre gură;
- Dacă faci o pauză din mâncat, nu înfige bețele în mâncare, ci reazemă-le de farfurie (nu peste ea) sau pune-le pe suportul de bețisoare;
- Folosește bețișoarele ca să apuci o bucățică de mâncare, nu să le înfigi în ea;
- Când termini de mâncat, așează-le tot pe suport, iar dacă n-ai, bagă-le pe jumătate în pliculețul în care au venit, iar jumătatea cealaltă înnoad-o deasupra.
Și nu uita, poți oricând să ceri ajutor sau chiar să mânânci cu mâna piesele de sushi sau kakiage.
Poftă bună!